Kulinárske trendy pre rok 2013

Autor: Miroslav Hlinka | 30.1.2013 o 18:44 | (upravené 30.1.2013 o 19:38) Karma článku: 3,83 | Prečítané:  384x

Pri potulkách internetom som narazil na kopec informácií ohľadom gastronómie o ktorú sa zaujímam. Pospájal, preložil, upravil a doplnil som pár informácií ktoré sa týkajú aktuálnej témy. Pozrel som sa na to, akým smerom sa vo svete uberajú trendy v kulinárskom svete. Každá reštaurácia vždy hľadá nové nápady pre existujúce jedálne lístky, či už pre oživenie svojej ponuky,alebo keď sa chystá vytvoriť úplne nové menu. Upriamil som sa na prieskum, ktorý naznačuje najhorúcejšie trendy pre nasledujúci rok.

Ochrana životného prostredia
Čo to je: sa zameriava na potraviny, ktoré majú minimálny dopad na životné prostredie.
Prečo je to horúci trend: trendy smerom k ochrane životného prostredia sú presadzované už viac ako 30 rokov. Spolu s obnoveným záujmom o kúpu lokálnych surovín a podporu poľnohospodárstva sa dnešní spotrebitelia oveľa viac ako inokedy zaujímajú, odkiaľ ich potraviny pochádzajú.
Ako na to: Tento trend zahŕňa nákup lokálnych surovín (tým sa šetria aj výdavky na dopravu), nákup od dodávateľov, ktorí praktizujú tradičné poľnohospodárske postupy, a výber ekologických produktov. Najmä hovädzieho, bravčového mäsa, hydiny, ovocia a zeleniny.


Výživa pre deti
Čo to je: Ponúkať jedlá pre deti, ktoré spĺňajú nutričné hodnoty, ponúkanie viacej zdravších položiek a menej jedál, ktoré sú vyprážané, pripravované na ťažkých tukoch alebo bez výživovej hodnoty.
Prečo je to horúci trend: Detská obezita je horúcou témou medzi všeobecnými i odbornými lekármi, ľuďmi zaoberajúcimi sa zdravou výživou už niekoľko rokov. Stále viac rodín sa chodí stravovať do reštaurácií, stále menej sa varí domáca vyvážená strava, deťom chutia nezdravé potraviny vyrábané z polotovarov, jedia málo ovocia a zeleniny.
Ako na to: Vyčistime naše detské menu od ťažkých vyprážaných jedál, ponúknime im viac nutrične bohatých jedál, ktoré nezaťažujú organizmus. Navyše to nie je nič ťažké a ani drahé.

Bezlepková kuchyňa
Čo to je: Jedlá pripravované bez obilných produktov. Bezlepkové ingrediencie by mali byť jasne označené na obale čo je na Slovensku upravené smernicou o deklarovaní prísad do potravín z roku 2005.
Prečo je to horúci trend: Stále viac a viac ľudí sa snaží prikláňať k tradičným výrobkom bez lepku, a to buď preto, že majú alergiu alebo pre ich ďalšie nutričné výhody.

Zdravie / Výživa
Čo to je: Zdravá výživa pre deti nie je jediný horúci trend pre rok 2013. Spotrebitelia sa každým rokom stále viac orientujú na svoje zdravie. Nadmerná propagácia reštaurácií, ktoré lákajú svojich zákazníkov na nezdravo pripravované fastfoodové jedlá a reštauráce orientované na lacné vývarovne s veľkými porciami ustupujú novej generácii stravníkov, ktorí chcú viac zdravých potravín, ktoré chutia dobre.
Prečo je to horúci trend: Ľudia si viac uvedomujú väzby medzi zdravím a ich stravovaním. Neznamená to však, že chcú jesť všetko jedlo doma, ale miesto toho, hľadajú chutné a zdravé možnosti v ich obľúbených reštauráciách.
Ako na to: ponúkajme menšie porcie, náhrady obilnín, na výber viac čerstvého ovocia a zeleniny, a do menu pridajme väčší výber zdravších jedál.

Jednoduchosť / Návrat k tradíciám
Čo to je: len to, čo nám hovorí názov: jednoduché potraviny a návrat k tradičnému vareniu.
Prečo je to horúci trend: „Tradičné jedlá“ dostali svoj názov preto, lebo sa pripravujú tradične. A v čase stresu (a recesie) ľudia majú radi známe a upokojujúce veci. Navyše, väčšina tradičných jedál – jednoduché chutné polievky, prívarky, omáčky, zemiakové jedlá, koláče... predstavujú veľmi nízke náklady na prípravu                                                       Ako na to: Oprášme babičkinu kuchárku, prípadne pohľadajme staré rodinné recepty, ktoré isto prekvapia nejedného nášho zákazníka. Ak nemáme také možnosti, na internete je voľne dostupná najstaršie kuchárska kniha nazvaná Prvá kuchárska kniha od Jána Babilona/1870/ alebo Recepty prastarej matere od Terézie Vansovej/1914/.

Bez zvyškové varenie
Čo to je: kulinársky trend, v ktorom sa celé zviera (obvykle odchované prirodzene na blízkych farmách) pripraví a a spotrebuje, a skoro všetky časti zvieraťa budú začlenené do jedál, čím vzniká len minimálny odpad.
Prečo je to horúci trend: Tento trend ide ruka v ruke spolu s ochranou životného prostredia. Okrem toho sa tým zachráni viac zvierat, a môžu sa dosiahnuť nižšie ceny pokrmov.

Zdroje: About.com,Lorry Mealey,google,internet

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

KOMENTÁRE

Buďme všetci elitami, najlepšími v tom, čo robíme

A toto máme odkiaľ, nadávať ľuďom, čo sa o niečo snažili, čo si hodiny odsedeli na prednáškach a odučili a robia šestnásť hodín denne?

SVET

Slovák pomáha pri Mosule: Tu sa bojuje proti najväčšiemu zlu

Po fronte chce Oliver Valentovič len sprchu, pivo a pizzu.


Už ste čítali?